wordpress spletne strani

WordPress je vodilni odprtokodni CMS na trgu, ki zavzema več kot 60% tržni delež. Svojo priljubljenost WordPress spletne strani upravičujejo z več različnimi prednostmi, ki jih prinašajo uporabnikom, zato ni nič čudnega, da se za njihovo izdelavo odloča vse več posameznikov, ki si želijo prodreti na (svetovno) spletno tržišče. Vendar pa se, tako kot v vsakem spletnem sistemu, tudi pri WordPress-u pojavljajo številni izzivi, ki jih moramo premostiti, če si želimo, da bi bila naša spletna stran varna. Če sami nismo vešči dela in urejanja s tovrstnimi sistemi ali pa se zaradi ostalih obveznosti soočamo s pomanjkanjem časa, je najboljša odločitev, da urejanje platforma prepustimo strokovnjakom. Ti bodo poskrbeli za celostno varnostno zaščito in redno posodabljanje sistema.

 

Z nasveti za urejanje WordPress spletne strani, ki vam jih bomo posredovali v oktobru – mesecu kibernetske varnosti, bi radi vzpodbudili vse uporabnike WordPress platforme, da primerno poskrbite za svojo spletno stran, da bo ta varna in s tem prijazna do vas in vaših uporabnikov.

Kaj pravi statistika?

Številne raziskave potrjujejo, da je glavni problem napadenih spletnih strani ta, da so zastarele in niso redno posodobljene.  Pri več kot 50% WordPress spletnih strani je bil glavni razlog za uspeh spletnih napadalcev prav njihova zastarelost in neposodobljeno jedro, teme in/ali vtičniki.

 

V večini primerov je vodilni vzrok za okužbe izkoriščanje ranljivosti prilagodljivih komponent, ki so neposredno povezane z integracijo vtičnikov, predlog, tem in drugih razširitev. Da bi se izognili številnim nevšečnostim, ki jih prinaša kibernetski napad vam svetujemo, da se držite obveznih ukrepov. To so tisti, ki jih strokovnjaki priporočamo izvajati v vsakem primeru in so primeri dobre prakse. Z njihovo pomočjo lahko dobro zavarujemo spletno stran ter tako uspešno preprečimo, da bi zlahka prišlo do vdora ali celo zlorabe naše WordPress spletne strani.

Osnove za zaščito vaše WordPress spletne strani

Naj začnemo pri osnovah – v današnjem članku vam bomo zato predstavili tri najbolj pomembne dejavnosti, brez katerih si varne WordPress spletne strani sploh ne moremo obetati. Govorimo o vseh posodobitvah, izdelovanju varnostnih kopij in namestitivi pomembnega varnostnega vtičnika.

Posodabljajte, ne glede na vse

Tako je, brez posodobitev ne bo šlo, saj te predstavljajo osnovo in začetek vzpostavljanja zanesljivega varnostnega sistema. WordPress spletne strani pri tem niso nobena izjema. Še več – posodabljanje je pri njih še toliko bolj pomembno, saj se spletni kriminalci zelo pogosto spravljajo na njih. Ti namreč predvidevajo, da lastniki strani, izdelanih s pomočjo WordPress platforme veliko manj pozornosti namenjajo učinkovitim zaščitnim ukrepom. Veliko posameznikov, ki imajo že nekaj znanja z ustvarjanjem enostavnih spletnih strani, s pomočjo WordPress-a le to samoiniciativno ustvarijo, nato pa na njeno skrb kar malo pozabijo. Do tedaj, ko pride do vdora, napada ali kraje pomembnih podatkov s strani.

 

Kot strokovnjaki za WordPress spletne strani vam priporočamo, da nadgradnje izvajate najmanj enkrat mesečno. Redno posodabljanje se nanaša na:

jedro Wordpress-a,

vse vtičnike - tudi, če so ti izklopljeni,

vse teme - tudi tiste, ki so izklopljene.

Kako posodabljamo WordPress spletne strani?

Vtičnike in teme posodabljamo znotraj WordPress nadzorne plošče, v katero se prijavite s svojimi podatki. Zgoraj levo boste opazili “Posodobitve”. V kolikor opazite rdeča oznako, je to znak, ki ga nikakor ne smete spregledati. Ta vas namreč opozarja na morebitne posodobitve. Poleg tega obvezno naredite še varnostno kopijo, katere pomen bomo obravnavali v nadaljevanju.

 

Pri posodobitvah se prikažejo vse možne nadgradnje. Če želite posodobiti vse vtičnike na enkrat, nad seznamom vtičnikov kliknete “Izberi vse” in nato izberete možnost za posodobitev vtičnikov. Na podoben način izvedete tudi posodobitev tem. Tudi tu vas bodo na najnovejše nadgradnje opozarjale označbe rdeče barve.

 

Pozabiti ne smete niti na tiste vtičnike in teme, ki jih sicer ne uporabljate. Na koncu posodobite še Jedro WordPressa –
v posodobitvah pod možnost “Posodobi zdaj”, pri novi izdaji Wordpdressa. Že s tem ste za svojo spletno stran naredili veliko več, kot si sploh lahko mislite.

 

Potrebujete pomoč pri posodabljanju ali pa niste prepričani, katere posodobitve bi bilo smiselno izvesti? Za pomoč se lahko obrnete na ekipo izkušenih strokovnjakov, ki delujejo v okviru Klinike za splet. Ti bodo za vas izvajali strokovno WordPress vzdrževanje in vam tako prihranili marsikatero skrb.

Izdelava varnostnih kopij

Kljub temu, da veš ponudnik redno ustvarja varnostne kopije vam priporočamo, da jih (vsaj pred izvedbo posodobitev) izvajate tudi sami. Tako boste vaše podatke zares učinkovito zaščitili. Shranite jih na svoj zavarovan prostor, ki je lahko bodisi drug strežnik, Dropbox ali katera druga oblika.

 

In zakaj bi morali sploh ustvarjati varnostne kopije? Varnostna kopija ni ključna samo takrat, ko se zgodi vdor v vašo spletno stran, ampak tudi v primerih, ko gre med posodobitvami kaj narobe, ko nekdo po nesreči izbriše pomembno vsebino ali dokumente, ko pride do okužbe strani, itd. Lastnikom WP spletnih strani so na voljo tudi posebni vtičniki za varnostne kopije, med katerimi je bolj priljubljen prav UpdraftPlus – Backup/Restore vtičnik. Ta namreč omogoča enostavno naložitev varnostne kopije na vse možne platforme.

 

Lastnosti vtičnika UpdraftPlus – Backup/Restore:

eden izmed uporabnejših in popularnejših vtičnikov, ki je dosegel že več kot 3 milijon aktivnih namestitev,

vtičnik se redno posodablja,

omogoča restavriranje kot tudi varnostne kopije

varnostna kopija se naloži direktno na izbrano platformo: Dropbox, Google Drive, e-mail, FTP,

omogoča avtomatsko izdelavo kopije na točno določene dneve,

Kako izdelate varnostno kopijo s pomočjo vtičnika?

V prvem koraku se prijavite v Wordpress nadzorno ploščo in namestite nov vtičnik UpdraftPlus - Backup/Restore.

Nato v zavihku v zavihku “Nastavitve” izberete možnost Varnostne kopije – UpdraftPlus.

Nastavite, kako pogosto želite izvajati varnostno kopiranje datotek in podatkov.

Izberete, kam naj vtičnik namešča varnostne kopije. Dodatno izberite še možnost e-pošta, na katero boste prejemali obvestila o uspešnem/neuspešnem kopiranju.

Shranite spremembe. Preizkusite še delovanje vtičnika - na »Trenutni status« izvedite ročno varnostno kopijo s klikom na »Kopiraj zdaj«. Sistem bo avtomatsko izpisal status varnostne kopije.

Naložite si varnostni vtičnik

Varnost WordPressa povečate z namestitivijo izjemno učinkovitega varnostnega vtičnika ni sprejemljiva. Eden izmed boljših je zagotovo Wordfence, pri katerem gre v bistvu za zid, ki preprečuje zlonamernim programom, da bi izmaličili vašo spletno stran, vdrli in se okoristili s podatki ali datotekami. To je tudi razlog, da so varnostni vtičniki izjemnega pomena.

 

O vtičniku Wordfence:

Poganja ga redno posodobljen Threat Defense Feed, Web Application Firewall pa preprečuje poizkuse vdora v Wordpress stra

Ob skeniranju strani na vaš e-mail prejmete obvestilo o stanju, dodatno pa imate še možnost nastavitev funkcije Live Traffic views.

Plačljive funkcije: premium podpora, Country Blocking, Scheduled Scans, Password Auditing, real-time updates, dvostopenjsko avtentikacijo in preverbo vašega lastnega IP naslova.

Kako uporabljate Wordfence varnostni vtičnik?

V prvem koraku namestite Wordfence vtičnik.

Vpišete svoj e-mail naslov in po želji izberete (plačljivo) možnosti Premium. Ta je priporočljiva, ni pa obvezna.

V nastavitvah nastavite način nadgradnje. Svetujemo vam, da se odločite za avtomatsko možnost.

Izberite še prevzem varnostne kopije .htaccess in nato namestite priporočeno s klikom na »Continue«.

Nato se vam prikaže nadzorna plošča (»Dashboard«). Naj vas ne preseneti, če je ta na začetku prazna, saj Wordfence prve dni izvaja t.i. »Learning mode« in se potem samodejno aktivira.

Kaj pa v primeru že okužene WordPress spletne strani?

V primeru, da je vaša spletna stran že okužena, potem vam svetujemo, da uporabite možnost Scan (klik na “Start new scan”), ki v celoti skenira spletno mesto za morebitne okužbe. Če je s spletno stranjo vse vredu, se zadetki ne prikažejo, v primeru okužene strani pa boste o tem obveščeni v obliki zadetkov in opomb.

 

So se vam zgornji nasveti zdeli zanimivi in uporabni? O njih obvestite tudi prijatelje in znance, da lahko skupaj stopimo na pot bolj varne uporabe interneta. Z novimi nasveti pa vas bomo WooNinje razveselile v naslednjem tednu.

Eva Gobec

04.10.2023

Še več pametovanj

Pri nas najdete Woocommerce module za vašo spletno trgovino in avtomatizacijo poslovanja.

Zakaj Woo.ninja?

Za vas imamo najboljšo in najhitrejšo spletno storitev, ki vam bo pomagala avtomatizirati WordPress spletno trgovino. Naj Woo.ninja moduli delajo za vas!

  • Vse module redno posodabljamo in vzdržujemo
  • Moduli so kompatibilni tudi z najnovejšimi različicami spletnih trgovin
  • Nudimo osnovno podporo s slovenskem, hrvaškem ali angleškem jeziku

Najbolj popularni Woo.ninja moduli

Pri nas najdete WooCommerce module za vašo spletno trgovino in avtomatizacijo poslovanja.

© Wooninja.si
humanfrog Pogoji poslovanja